Zen retraite

Een zenretraite wordt in het Japans sesshin genoemd. Het woord sesshin is samengesteld uit twee Chinese ideogrammen – ses (dat komt van setsu) en shin. Sesshin krijgt dan de betekenis van: hart-geest (shin)bijeenbrengen, verenigen, heel maken (setsu)Iets wat eigenlijk al één is, wat compleet is. Setsu heeft ook als betekenis: aanraken, verbinden, ontvangen.

Sesshin in Loenen

De sesshin vindt plaats van 9 t/m 13 januari 2019

Het programma is onder leiding van Gretha Jikai Myoshin Aerts Roshi.

De sesshin wordt georganiseerd door Zen Centrum Rotterdam: www.zenrotterdam.nl

Zen retraite in Brognon

Zondagavond 27 september 16.00 uur t/m zaterdag 3 oktober 10.00 uur 2020

De retraite vindt plaats in een afgelegen omgeving in het noorden van Frankrijk net over de Belgische grens. Het verblijf in deze omgeving, het dagritme van het programma en de stilte die we betrachten tijdens deze retraite, geven een unieke mogelijkheid om deze compleetheid te gaan zien en te ervaren.

De week, die op zondagavond begint is gewijd aan zazen, afgewisseld met kinhin. Dagelijks is er een teisho (toespraak), dokusan (individueel onderhoud met de leraar), een periode voor samu (lichte werkzaamheden), buiten wandelen en indien er iemand is met ervaring van yoga en of chi gong wordt dit in het programma ingepast.

Het programma is onder leiding van Gretha Jikai Aerts Roshi

Kosten: 360 euro voor de hele week. Dit is ter bekostiging van het verblijf en de maaltijden (vegetarisch). Men is vrij om een kleine bijdrage te geven voor het onderricht.

De retraite gaat door bij minimaal 10 mensen. Er is plaats voor maximaal 20 mensen.  Kamperen is mogelijk.

Voor informatie en aanmelden:  gretha.aerts@gmail.com

Voor een indruk van Brognon: https://spark.adobe.com/video/A2GzZgHllCfQF